Vážený pán poverený predseda vlády SR, poverený riadením ministerstva vnútra,

obraciame sa na Vás s výzvou, aby ste v súlade s právom a demokratickými mechanizmami podnikli všetky kroky vo Vašej kompetencii na zamedzenie šírenia nenávisti vedúcej k útokom voči ochranárkam a ochranárom, či iným konkrétnymi osobám a skupinám slovenskej spoločnosti.

resp.

Vážený pán budúci predseda vlády SR, vážený pán budúci minister vnútra,

obraciame sa na Vás s výzvou, aby ste v súlade s právom a demokratickými mechanizmami podnikli všetky kroky vo Vašej (momentálnej aj budúcej) kompetencii na zamedzenie šírenia nenávisti vedúcej k útokom voči ochranárkam a ochranárom, či iným konkrétnymi osobám a skupinám slovenskej spoločnosti.

– – – –
Slovenské environmentálne organizácie vyjadrujú svoju podporu a solidaritu dlhoročnej dobrovoľnej i profesionálnej ochranárke Zuzane Burdovej, ktorej sa v uplynulých dňoch vyhrážali pre jej aktivity v oblasti ochrany životného prostredia. Zuzana Burdová pôsobila od roku 2009, už počas štúdia na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene, ako dobrovoľníčka viacerých renomovaných environmentálnych organizácií. Po ukončení štúdia začala pracovať ako sprievodkyňa v Nadácii Aevis, ktorá sa venuje najmä rozvoju prírodného turizmu. Podieľala sa na terénnom výskume karpatských pralesov na Slovensku, v Rumunsku i na Ukrajine. Od decembra 2022 je členkou Rady Národného parku Poloniny. V minulom roku bola líderkou pomoci ukrajinským utečencom – práve za túto dobrovoľnícku činnosť jej bolo (spolu s ďalšími) udelené ocenenie Biela vrana. Podľa environmentálnych organizácií je neprijateľné, aby sa niekto rešpektovanej ochranárke z východného Slovenska vyhrážal odkazmi, že si má dávať pozor, čo robí, kam chodí a čím jazdí, aby sa jej nestalo, že jej zhorí auto. Na Slovensku sa už v minulosti vyskytli prípady fyzických útokov voči dobrovoľným i profesionálnym ochrancom životného prostredia, preto takéto vyhrážky nemienime brať na ľahkú váhu. Ochranárske organizácie v tejto súvislosti vyzývajú politikov, aby prestali šíriť v našej spoločnosti nenávisť voči ochrancom a ochrankyniam prírody a environmentálnym mimovládnym organizáciám, kým je čas.

Zdroj foto: FB Biela vrana