fbpx

Na riešenie klimatickej krízy potrebuje Slovensko celospoločenský prístup, upozorňujú odborníci

 

Bratislava, 5. september 2024V súvislosti s narastajúcimi dôsledkami klimatickej krízy a jej vplyvom na spoločnosť, skupina expertov a expertiek z rôznych humanitných odborov spojila sily v novej iniciatíve, ktorá zdôrazňuje potrebu riešiť túto výzvu ako celospoločenský problém. Varujú, že Slovensko nie je pripravené čeliť tejto hrozbe, a to kvôli nedostatočným zdrojom a krízovému riadeniu. K výzve sa pridalo viac ako sto osobností z rôznych vedných odborov a praxe.

 

Iniciatíva pripravila pozičný dokument, v ktorom popisuje rôzne spoločenské presahy dôsledkov zmeny klímy na obyvateľstvo. Zdôrazňuje, že klimatická kríza nie je len prírodným alebo technickým problémom, ale že je neoddeliteľne spätá so spoločenskými, ekonomickými a psychologickými aspektmi.  Upozorňuje, že nedávna pandémia a vojna na východnej hranici, ale aj veľmi čerstvé udalosti počas tohtoročných extrémnych prejavov počasia na Slovensku nám ukazujú, že krízové riadenie na Slovensku potrebuje viac pozornosti a prostriedkov.

“Jedným z najväčších rizík spojených s klimatickou krízou je potenciál na nárast sociálneho napätia. Nedostatok kľúčových zdrojov, ako sú energia a voda, môže viesť k energetickej a klimatickej chudobe, čo ešte viac prehĺbi sociálno-ekonomické rozdiely v spoločnosti. V dôsledku klimatickej krízy hrozí aj zhoršenie stavu zdravotnej starostlivosti a nárast klimatickej migrácie, čo môže vyvolať spoločenskú polarizáciu a konflikty” povedal Richard Sťahel, riaditeľ Filozofického ústavu SAV.

Iniciatíva zároveň upozorňuje na to, že Slovensko má potenciál čeliť tejto kríze, ak bude múdro využívať svoje prírodné, spoločenské a kultúrne zdroje. Podmienkou je však kvalitné riadenie a plánovanie, do ktorého sa zapojí celá spoločnosť – od občianskeho sektora po biznis a samosprávy.

„Toto leto a nekončiace horúčavy by pre nás mali byť výstražným prstom. Potrebujeme racionálnu a vedou podloženú diskusiu o klimatickej kríze, ktorá pomôže identifikovať potrebné zmeny na zmiernenie jej dopadov a zároveň zlepšenie kvality života ľudí na Slovensku,“ uviedla iniciátorka výzvy sociologička Zuzana Fialová. Zároveň zdôraznila potrebu intenzívnej kampane na zvýšenie povedomia o realite klimatickej krízy a aktívnej účasti verejnosti na hľadaní riešení.

Hlas odborníkov z humanitných a spoločenských vied by nemal byť zanedbávaný. Ich prístup, ktorý zohľadňuje spoločensko-psychologické aspekty, je kľúčový pre získanie podpory verejnosti pre potrebné opatrenia a udržanie sociálneho zmieru v spoločnosti.

Iniciatíva vznikla pod záštitou Klimatickej koalície. Vyzýva všetkých, obzvlášť tých s humanitným vzdelaním, aby prispeli svojimi znalosťami a odhodlaním k riešeniu klimatickej krízy a konali v prospech spoločnosti nielen na Slovensku, ale aj na globálnej úrovni. Ak sa chcete pridať, môžete tak urobiť cez tento formulár.

Kontakt: Zuzana Fialová zuza.fialova@klimatickakoalicia.sk, tel. 0918689882

Facebook
Twitter
LinkedIn