fbpx

Zákon o EIA na výbore v parlamente: Práva verejnosti posilnené, problémy pretrvávajú

 

Výbor NRSR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie schválil dňa 10.9.2024 novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) z dielne ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. Novela bola do medzirezortného pripomienkovania predložená v skrátenom legislatívnom konaní ešte začiatkom roka. Vo februári podalo k návrhu spoločnú hromadnú pripomienku 28 mimovládnych organizácií. Expresné schvaľovanie však zabrzdila Európska komisia, ktorá mala k zákonu viacero výhrad. Na dnešnom výbore sa schvaľoval už štvrtý pozmeňujúci návrh novely, tentokrát od poslanca Rudolfa Huliaka. 

 

“Vítame, že najnovšia verzia prinavrátila právo dotknutej verejnosti odvolať sa proti výsledku zisťovacieho konania, ktorým má byť po novom záväzné stanovisko a nie správne rozhodnutie, ako je tomu dnes. To je výsledkom tlaku verejnosti a Európskej komisie. Pôvodný návrh bol v príkrom rozpore s medzinárodnými záväzkami, pretože v zisťovacom konaní vylučoval zapojenie verejnosti. Z praxe vieme, že práve táto účasť u nás zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane životného prostredia,” povedala právnička Ivana Figuli z VIA IURIS.

V návrhu však naďalej zostalo niekoľko nedostatkov. Verejnosť má v zisťovacom konaní stále obmedzený prístup k informáciám a nie je jasné, ako presne bude zapojená, čo môže spôsobiť hneď niekoľko problémov. Bez prístupu k informáciám môžu byť aj odvolania formalistické a budú spôsobovať len zbytočné obštrukcie. Zefektívnenie konaní bolo pritom jedným z deklarovaných cieľov novely.

V porovnaní s dnešným zákonom ťahajú za kratší koniec aj susedné obce. Nebudú mať dostatočný prístup k informáciám o projektoch a nebudú sa môcť zapojiť do zisťovacieho konania ani namietať jeho výsledok.

V zmysle posledného pozmeňovacieho návrhu od poslanca Huliaka sa má posúdenie projektov na území Natura 2000 diať v novom menej prehľadnom režime, čo negarantuje dostatočnú ochranu pre tieto územia.  Stále platí, že EIA pre projekty hydroelektrární sa bude realizovať, len ak sa tak rozhodne v zisťovacom konaní. Podľa dnešnej úpravy, hydroelektrárne nad 0,1 MW sa automaticky povinne posudzovali. Uvoľňovanie týchto pravidiel je nepochopiteľné v kontexte zhoršujúceho sa stavu našich vodných tokov.

Facebook
Twitter
LinkedIn